Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
18 Maart 2024 
(0) 
(0) 
16 Maart 2024 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
15 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
14 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(2) 
(2) 
13 Maart 2024 
(0) 
(6) 
(0) 
(0) 
(0) 
12 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
11 Maart 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
10 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(5) 
09 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
08 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
07 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
06 Maart 2024 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(3) 
05 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
04 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(9) 
03 Maart 2024 
(2) 
02 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(3) 
(0) 
01 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
29 Februari 2024 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
28 Februari 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
27 Februari 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
26 Februari 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
24 Februari 2024 
(0) 
(0) 
Skull and Bones
Banishers: Ghosts of New Eden
Wo Long: Fallen Dynasty - Complete Edition
Helldivers II
Review:

TransOcean - The Shipping Company


Door Cor op 16-10-2014 om 06:43
Bron: Gamed

Nederland staat altijd al bekend als handelsland. In de Gouden Eeuw was daar de enorme handelsorganisatie van de VOC, maar ook vandaag de dag zijn we met onze haven in Rotterdam een grote speler in de wereldhandel. Tijd om wat interesse in dit onderwerp te tonen. TransOcean – The Shipping Company stelt me in staat dat te doen, want in deze game is het de bedoeling je eigen scheepvaartbedrijf te runnen.

Zoals elke start-up begin je klein. Een investeerder leent je de benodigde fondsen om je eerste schip te kopen in een Europese haven naar keuze. Met dit schip reis je van haven naar haven, op zoek naar lucratieve contracten om winst mee te kunnen maken. Aan het begin van de game zijn dit enkel Europese havens. Door contracten op tijd te volbrengen bouw je ook aan je reputatie, waardoor je weer betere contracten aangeboden krijgt. Zo spaar je langzaam door, om na verloop van tijd je vloot te kunnen uitbreiden. Ongeveer op dat moment kom je erachter dat altruďstische investeerders niet bestaan. In plaats daarvan eist je durfkapitaalverstrekker elk kwartaal een fiks percentage van je winst. Daarnaast zadelt ze je om de zoveel tijd op met wurgcontracten, waarbij je alles uit de kast moet trekken om ze voor de deadline te kunnen volbrengen. Een blok aan je been dus, en je doel in de game wordt dan ook om haar uit te kopen. Dit kan echter pas wanneer je de (erg hoge) rang van tycoon bereikt hebt.


De game wordt gespeeld via een interface met duidelijke knoppen. In elke haven kun je de contracten zien die op dat moment gelden. Je kunt meerdere vrachten tegelijk op je schip laden, zolang je er maar genoeg ruimte en draagvermogen voor hebt. In havens koop je ook nieuwe brandstof voor je schepen en kun je je schepen laten onderhouden. Dat laatste kost enkele dagen werk. Ook zijn upgrades verkrijgbaar, waardoor je schip sneller of zuiniger kan varen, of waardoor je lucratievere vrachten kan vervoeren. Zo moet je voor sommige vrachten een koelsysteem hebben, en voor andere vrachten de juiste papieren. Zonder licentie kan je bijvoorbeeld wel nucleair materiaal vervoeren, maar als de douane dit doorheeft, word je zwaar beboet. Wanneer je tevreden bent met de status van je schip kun je vertrekken. Een doellocatie kies je op een wereldkaart, en hier bepaal je ook de snelheid waarop je schip vaart: op een hoger tempo varen zorgt weliswaar dat je meer vrachten kunt vervoeren in minder tijd, maar het slurpt ook brandstof en dus geld. Het varen naar een andere haven gaat automatisch.

Wanneer je kiest om de trossen los te gooien krijg je nog een laatste keuze voorgeschoteld: wil je door een sleepboot de haven worden uitgesleept, of ga je het op eigen kracht doen? De eerste optie kost geld, de tweede is gratis. Wanneer je voor de handmatige optie kiest gaat de game naar een 3d-view waarin je zelf je schip de haven uitvaart. Afhankelijk van de plaats waar je bent is dit een simpel stukje rechtdoor varen of wat bochtig manoeuvreerwerk. Containerschepen zijn niet de wendbaarste voertuigen, dus voor sommige bochten moet je op een vrij laag tempo gaan draaien. Door de kade te raken kan je schip beschadigen, wat je extra kosten oplevert. De lijst met snelste tijden die de game per haven bijhoudt doet vermoeden dat het hier om een wedstrijd gaat, maar aangezien je toch enkel tegen jezelf racet valt dat wel mee.

Deze minigame is voor een tijdje leuk, maar gaat vrij snel irriteren, omdat het steeds hetzelfde is en vrij veel tijd kost. In sommige havens ben je in veertig seconden klaar, in andere havens pas in drie minuten. Daarbij krijg je ook laadschermen te zien wanneer de game de 3d-modus in- en uitgaat. Voor een game die draait om het naar de haven brengen van schepen haalt dit aspect de snelheid er flink uit. De optie om de minigame te skippen kost geld. De hoeveelheid is afhankelijk van de klasse van je schip, maar het bedrag is hoog genoeg dat het in de beginfases van het spel absoluut niet uit kan om je te laten slepen. Je bent op dat moment dus verplicht de minigame te doen, totdat je eindelijk genoeg verdient met je handel om hem gewoon constant over te slaan.


Mede hierdoor begint de game vrij traag. Het kost je een behoorlijke tijd voor je eindelijk je tweede schip hebt, en het kost je nog veel meer tijd om je rang te verhogen. Een hogere rang heb je nodig om eindelijk grotere schepen te kunnen kopen waarmee je de oceaan kunt oversteken, op weg naar andere continenten. Om in rang te stijgen moet je aan enkele voorwaarden voldoen, zoals het hebben van voldoende geld, voldoende schepen en het voltooien van genoeg contracten.

Op het punt dat je eindelijk in rang stijgt, bij mij na zo’n 3-4 uur, gaat de game in een stroomversnelling. Aan het begin verdien je met je twee kleine scheepjes weinig en spendeer je veel van je tijd met de minigame, omdat dat je twee ton aan kosten scheelt. Maar wanneer je eindelijk voldoende reputatie hebt en de juiste licenties om lucratieve vrachten te vervoeren kun je opeens vrachten varen die je miljoenen opleveren, in plaats van de tonnen die je daarvoor opstreek. Kort daarna speel je de wereldkaart vrij en kun je je eerste Panamax-schip kopen, dat genoeg vracht kan vervoeren om tientallen miljoenen per tocht te verdienen. Opeens hark je stapels geld binnen en kun je zonder leningen af te sluiten rap nieuwe schepen aan je vloot toevoegen. Ook kan je eindelijk naar hartenlust sleepboten inzetten. Bij mij kwam dit omslagpunt vrij abrupt, en de balans is dus een beetje zoek.

Wanneer je vloot eenmaal tot een schip of vijf is uitgebreid begint de titel wat eentonig te worden. De acties die je uitvoert zijn steeds eender: je klikt op de knop om de haven binnen te varen, om bij te tanken, je kiest contracten uit, je vaart weg en je wacht op het volgende schip dat de haven bereikt. Er mist wat diepgang. Wel wordt er hier en daar wat gedaan om je variatie te bezorgen. Zoals al gezegd probeer je met stapjes in rang te stijgen, zodat je een doel hebt om naar te streven. Ook komen er om de zoveel tijd opdrachten voorbij, zoals het prepareren van een van je schepen voor de wereldtentoonstelling of de uitdagende transportopdrachten met een hele strakke deadline die je soms plotseling in de schoot geworpen krijgt. Door deze wisselende doelen moet je toch wat blijven nadenken.


Andere minpuntjes zitten hem voornamelijk in de interface. Detailinformatie is wat lastig te vergaren. Er mist bijvoorbeeld een lijst waarin je kan zien welke producten in welke haven beschikbaar zijn. Dit is belangrijke informatie tijdens sommige opdrachten. Zo was ik op een bepaald moment voor een missie naarstig op zoek naar een lading meubels om naar Hamburg te verschepen, maar kon enkel uitzoeken waar deze te vinden waren door één voor één elke haven te openen op de wereldkaart.

Op het gebied van graphics is weinig op te merken. De 2D-interface is voor het grootste deel duidelijk. In de 3D-modus is eigenlijk het enige dat er overtuigend uitziet het water. De overige modellen zijn niet erg complex, hoewel het een leuk detail is dat unieke gebouwen van de doellocatie ook echt in de game te zien zijn. Enkele grafische glitches, zoals schaduwen op de verkeerde plek, komen ook voor. Wat geluid betreft heeft de game een opvallende soundtrack. Er is niet veel verscheidenheid in muziek, maar het hoofdthema klinkt als heroďsche filmmuziek met veel koperblazers, en blijft lang in je hoofd hangen.


TransOcean is een vrolijke en eenvoudig te bedienen titel. Als je het leuk vindt om op vakantie de meest efficiënte route langs alle bezienswaardigheden uit te stippelen dan kan je je vast ook vinden in de logistieke uitdaging in deze game. Tegelijk zitten er ook mindere kanten aan het spelontwerp, zeker wat de balans betreft. Daarbij zorgt het simpele ontwerp ervoor dat de eentonigheid na een tijdje gaat inzetten. Maar tegelijk: echt vervelend wordt het nooit, en het viel me op dat de tijd tijdens het spelen een stuk sneller ging dan ik dacht. Vandaar toch een voldoende score.
Beoordeling
Gameplay   65
Sound   70
Graphics   60
Replay   65

TransOcean weet een prima sfeer op te werpen, maar biedt niet genoeg diepgang.
64


06:43  Alien: Isolation
06:42  Saints Row: Gat Out of Hell komt eerder
 Reacties (0)
Geen reacties gevonden

 Reageer
Het is niet mogelijk om te reageren op dit artikel.
Titel:
TransOcean - The Shipping Company
Type:
Game
Releasedatum:
23-09-2014
Ontwikkelaar:
Deck13
Uitgever:
Astragon
Media:





Meer media