Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
24 April 2024 
(0) 
(0) 
23 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
22 April 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
21 April 2024 
(0) 
20 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
19 April 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
18 April 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
17 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
16 April 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
15 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
13 April 2024 
(7) 
(0) 
(0) 
12 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
11 April 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 April 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
06 April 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
05 April 2024 
(1) 
(0) 
(2) 
04 April 2024 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
03 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
02 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
01 April 2024 
(1) 
(0) 
(3) 
30 Maart 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
28 Maart 2024 
(0) 
TopSpin 2K25
WWE 2K24
South Park: Snow Day!
Gamed Gamekalender April 2024
Feature:

Grote RPG Cliché Lijst: Deel 43


Door Joni Philips op 08-12-2015 om 14:39
Bron: Gamed

Een groots avontuur om de wereld te redden en het ultieme kwaad te bestrijden, het is een veelvoorkomend cliché in Japanse Role Playing Games. Het zijn echter niet de enige clichés in het genre.

De Grand List of Console Role Playing Game Cliches is een epische lijst die werd opgesteld door Mark Sachs. Hij postuleerde een serie clichés die frequent voorkomen in Japanse Role Playing Games, waarbij hij voornamelijk de succesvolle Super Nintendo, PlayStation en PlayStation 2 generaties viseerde. De grootste klassiekers dienden als inspiratie voor de samenstelling van een lijst die iedere speler bekend in de oren zal klinken. De originele lijst kan bekeken worden op zijn site, maar de lijst telt geen voorbeelden waardoor hij ietwat ontoegankelijk is. Wij werpen dan ook een diepere blik op de lijst om de geheimen erachter te onthullen.

Cliché 176. "Evil will always triumph, because Good is dumb!"
"If the villain needs all ten legendary medallions to attain world domination and you have nine of them, everybody in your party still thinks it is necessary to bring the nine to the villain's castle and get the final one, instead of hiding the ones they've already got and spoiling his plans that way. After you foolishly bring the legendary medallions to the villain's hideout, he will kidnap one of your companions (usually the main love interest) and you will trade the world away to rescue your friend."

Als de eindbaas tien legendarische medailles nodig heeft om de wereld te veroveren en jij hebt er negen, dan denkt iedereen nog steeds dat het een goed idee is om de negen medailles mee te nemen naar het kasteel van de eindbaas om daar de tiende te veroveren. Het zou nochtans veel beter zijn om de negen medailles die je al hebt te verbergen over de hele wereld om zo zijn plan te verknallen. Als je de negen medailles toch meebrengt, dan zal de eindbaas een manier vinden om ze alsnog te veroveren. Dit gebeurt meestal simpelweg door één van je vrienden te ontvoeren waarna je de keuze krijgt om de medailles te wisselen tegen je ontvoerde vriend. Dit gebeurt onder andere in Pokémon Ranger: Shadows of Almia met jouw rivaal.

Het gebeurt eveneens in de originele Golden Sun, waar Isaac een staf overhandigt aan de vijanden in ruil voor de vrijlating van een meisje. De tegenstanders merken op dat moment echter op dat ze nooit beloofd hebben om haar vrij te laten, ze hebben simpelweg beloofd haar geen kwaad te zullen doen. De ruil is zelfs een gameplay element binnen Skies of Arcadia. Als je valt voor deze overduidelijke val, dan daalt je karmameter. Je teamgenote Aika zal dan weigeren in jouw plaats omdat jij een idioot bent. SaGa 2 heeft een eerlijke slechterik. Jij geeft hem jouw 76 MAGI, en hij laat rustig de gijzelaars gaan terwijl hij wegwandelt door een deur die je alleen met behulp van de MAGI kunt openen. Seiken Densetsu 3 beschikt ook over een eerlijke tegenstander. Jij ruilt de Mana Sword tegen de Faerie waarna iedereen vredig vertrekt.

Altijd goed advies van Dark Helmet
Altijd goed advies van Dark Helmet


Cliché 177. Dark Helmet's Corollary
"After you give up the medallions to save your friend/parent/lover/other miscellaneous party member, don't expect to actually get that person back. Sucker!"

Dit cliché is een aanvulling op het vorige cliché. Je hebt je legendarische voorwerpen afgegeven aan de eindbaas in de hoop dat hij jouw ontvoerde teamgenoot teruggeeft, maar de slechterik onthult dat hij gelogen heeft. Jij bent dan ook een idioot om hem te geloven. De kampioen van dit cliché is Golden Sun hoofdpersonage Isaac die tweemaal opgelicht wordt door deze tactiek. De naam van het cliché is afkomstig uit de Star Wars parodie Spaceballs waarin Darth Vader wordt vervangen door Dark Helmet, gespeeld door Rick Moranis. Hij is eveneens verantwoordelijk voor de uitspraak 'Evil will always triumph' die diende als de naam van het voorgaande cliché. De opname van beide clichés werd dan ook geïnspireerd door de film.

Cliché 178. It's Not My Department, Says Wernher Von Braun
"All space stations, flying cities, floating continents and so forth will without exception either be blown up or crash violently to earth before the end of the game."

Alle ruimtestations, vliegende steden en continenten, en andere vliegende mirakels zullen zonder uitzondering neerstorten of exploderen voor de game voorbij is. Het leidt vaak tot catastrofes op de grond. Laten we eens een lijstje maken. Xenogears heeft het ruimtestation Solaris. Phantasy Star II heeft de Gaira satelliet. Final Fantasy VII heeft de Meteor aanval van Sephiroth, en het instorten van de bovenste verdieping van Midgar. Skies of Arcadia heeft de Rains of Destruction. Dark Cloud 2 stevende af op een botsing tussen Palm Brinks en het Moon Flower Palace. Final Fantasy XIII ziet Pulse vernietigd worden door het instorten van Cocoon; en Final Fantasy XII eindigt met de vernietiging van de Bahamut die dreigt in te storten op de Aarde. De crash van het Kingdom of Zeal is ook een iconisch moment uit Chrono Trigger. Het gebeurt zelfs driemaal met het Sky Castle binnen de Arc the Lad franchise.

Cliché 179. The Best-Laid Schemes
"The final villain's grand scheme will have involved the deaths of thousands or even millions of innocent people, the clever manipulation of governments, armies, and entire populations, and will have taken anywhere from five to five thousand years to come to fruition. The hero will come up with a method of undoing this plan forever in less than five minutes."

Het grote, intelligente plan van de eindbaas vereiste de dood van miljoenen onschuldige mensen en de manipulatie van overheden, legers en volledige bevolkingen. Het plan duurde vijf tot vijfduizend jaar om uitgevoerd te worden, waarbij de eindbaas rekening hield met duizenden mogelijke scenario's die konden foutlopen. De held zal een manier bedenken om het plan voorgoed te verpesten in minder dan vijf minuten. De eindbaas was dan ook de kleine kans vergeten dat iemand zou opduiken die hij niet kan voorspellen. De Pokémon spellen zijn hiervan een goed voorbeeld. De speler kruipt in de huid van een tienjarige die begint aan zijn of haar reis om de beste Pokémon trainer te worden. Hij ontmoet onderweg toevallig Team Rocket, Team Galactic, Team Plasma en de andere teams die hij verslaat met zijn Pokémon.

Een feilloos plan, zolang er geen tienjarigen opduiken.
Een feilloos plan, zolang er geen tienjarigen opduiken.

De vijanden hielden rekening met de politie, het leger en volwassenen; maar één dom kind was de manier om hun plan te vernietigen. Kingdom Hearts heeft een vergelijkbare situatie. Sora, Donald en Goofy belanden op allerlei willekeurige planeten die ze niet kennen, waar ze telkens op tijd komen om de plannen van de aanwezige baas te verknallen zonder dat ze ook maar van hun bestaan wisten. De eindbaas van The World Ends With You vergat dan weer rekening te houden met het verraad van Beat, iets wat zelfs de Angel niet wist. Zijn verraad zorgde ervoor dat Neku alsnog kon winnen. Xenosaga zorgt ook voor een extreem voorbeeld; het plan duurde meerdere eeuwen en drie generaties; maar Allen weet het binnen enkele momenten te ontmantelen.

Fire Emblem Jugdral heeft tegenstander Manfroy die een perfect lichaam voor de god Lopto te creëren. Hij had echter niet gepland dat dit perfecte lichaam een zus zou hebben die het perfecte wapen was om Lopto te verslaan. Hij vergat haar dan ook in zijn plannen. Fire Emblem Awakening heeft een vergelijkbaar plot. De Grimleal probeerde vier generaties lang het perfecte lichaam te maken, maar de moeder van het kind met het perfecte lichaam gaat uiteindelijk simpelweg lopen met haar kind zodat de God Grima niet opgeroepen kon worden. Hij/zij groeit uiteindelijk op tot de protagonist van het spel, klaar om de Grimleal en Grima definitief te verslaan. De Fire Emblem bazen hebben de neiging niet grondig genoeg te zijn om hun plannen perfect uit te voeren.


15:17  Achievements King's Quest: Chapter 2
07:20  Video's JoJo's Bizarre Adventure: Eyes of Heaven
 Reacties (0)
Geen reacties gevonden

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
Cliché Lijst
Type:
Feature
Releasedatum:
Niet
Ontwikkelaar:
Gamed
Uitgever:
Gamed
Media:
Geen media gevonden